Η μνήμη της μόδας είναι μικρή, αλλά σκληρή" Μετά τη σύλληψη στο Παρίσι του βρετανού σχεδιαστή Τζον Γκαλιάνο, ο οίκος μόδας Κριστιάν Ντιόρ έθεσε τον δημιουργό σε διαθεσιμότητα μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Ο Γκαλιάνο είχε συλληφθεί το βράδυ της Πέμπτης στη συνοικία Marais του Παρισιού με τη κατηγορία ότι επιτέθηκε φραστικά σε ένα ζευγάρι με ρατσιστικές προσβολές αντισημιτικού χαρακτήρα".


Tον Γενάρη του 2011, ο Τζον Γκαλιάνο χειροκροτήθηκε για τελευταία φορά μετά την επίδειξη υψηλής ραπτικής του οίκου Dior που έμελλε να είναι και η τελευταία του.

Δεν είχε προβλέψει κανένας μας ότι λίγες ημέρες αργότερα ο ίδιος άνθρωπος -που κατάφερε να γίνει παγκόσμια γνωστός μέσα από τις υπέροχες δημιουργίες του, τόσο για τον Dior όσο και για τον οίκο που φέρει τη δική του επωνυμία- θα κατέρρεε όπως ακριβώς οι Δίδυμοι Πύργοι, από μια άτυχη στιγμή που έγινε αυτόματα πρωτοσέλιδο χάριν της τεχνολογίας, μέσω ενός μονόλεπτου βίντεο.

Είναι γνωστό ότι η μνήμη της μόδας είναι μικρή. Αναρωτιέμαι όμως πώς μπορεί κανείς να είναι τόσο σκληρός απέναντι σε ένα δημιουργό που μέσα στα χρόνια απέδειξε ότι αντλούσε την έμπνευσή του από υπάρχοντες, αλλά και ξεχασμένους πολιτισμούς της υφηλίου.

Δεν συμμερίζομαι τα σχόλια και τις αντισημιτικές δηλώσεις του που προφανώς είναι σκληρές και ίσως απάνθρωπες για πολλούς από εμάς. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς μας να παραβλέψει την προσφορά του Γκαλιάνο, το όραμα αλλά και την ποιότητα της δουλειάς του, όπως επίσης την απόλυτη επιρροή του στη new-age υψηλή ραπτική, την οποία, επανέφερε στο προσκήνιο, διδάσκοντας κατά κάποιο τρόπο έμμεσα, σε πολλούς συναδέλφους του τα μυστικά της.

Τελικά είναι το τέλος μιας εποχής αυτό που συνέβη ή το πραγματικό πρόσωπο των πολυεθνικών εταιρειών που απομυζούν τη φρεσκάδα των δημιουργών -μέχρις ότου στερέψει η πηγή της έμπνευσής τους από τα τόσα πολλά που καλούνται να προσφέρουν κάθε σεζόν- εφόσον όπως φάνηκε όντως έπεσαν οι μάσκες της LVMH μετά από τα γεγονότα.

Την ώρα που η Franca Sozzani της ιταλικής Vogue δηλώνει τη λύπη της για ό,τι συνέβη στον Τζον, ο διευθυντής του οίκου Sidney Toledano, αφορίζει τον ίδιο σχεδιαστή που για 15 χρόνια έδωσε τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της μοντέρνας σκηνής της μόδας.

Σκεφτείτε ότι ο ίδιος ο Κριστιάν Ντιόρ, όταν δημιούργησε τον οίκο του το 1947, δούλεψε σαν σχεδιαστής μόνο για δέκα χρόνια και έκανε μόνο δύο συλλογές τον χρόνο εφόσον δεν υπήρχε το «pret-a-porter» ακόμα.

Ο Γκαλιάνο από τη στιγμή που ανέλαβε έπρεπε να φέρει εις πέρας γύρω στις εφτά συλλογές που περιλαμβάνουν εκτός από την υψηλή ραπτική και το pret-a-porter, την cruise collection, το pre-fall, το pre-summer... Ας μην ξεχνάμε τη δική του σειρά, την ανδρική σειρά, τα παπούτσια...

Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη και αμφίβολο το μέλλον του δημιουργού, αφού παρόμοια σκάνδαλα του παρελθόντος (π.χ. Κλοντ Μοντανά) έσβησαν ονόματα σημαντικά από τον χάρτη. Ο χρόνος θα δείξει…

JOHN GALLIANO (1960-) is one of the most influential fashion designers of our time. Born in Gibraltar, he grew up in London and launched his own label before becoming chief designer of France's haute couture flagship, Christian Dior, in Paris.

John Galliano has created the most spectacular fashion shows of our time. Since his 1984 degree collection, Les Incroyables, which metamorphosed his London art school into a French Revolutionary street scene, he has transported his privileged audiences to more exotic and sartorially blessed places than they could possibly have imagined or experienced.

Whether he chooses to transform the Opéra Garnier in Paris into a party thrown by the Venetian socialite, Marchesa Luisa Casati, or the none-too salubrious platforms of Gare d’Austerlitz into a Moroccan souk - complete with guest appearance from a couture-clad Princess Pocohontas - Galliano never fails to convince. This despite the fact that his references come from a dizzying array of rarely connected times, people and places. But then, John Galliano’s life has been rather richer than most – more often than not, the vivid colour in his shows have been experienced at source first hand.

Read more at designmuseum.org/design/john-galliano